77% от сънародниците ни са „за“ носене на маски, половината българи подкрепят ваксинацията

0
26
Снимка: архив

Това показва проучване на „Алфа Рисърч“

Равносметката за 2020-а показва, че българите преживяхме една критична година, в която и личният, и общественият живот до голяма степен преминаха под знака на COVID-19, сочат резултатите от регулярното тримесечно национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“, проведено в периода 11-18 декември 2020 година.

Очакванията за 2021 година са оптимистични и отразяват увереността за преодоляване на здравните и социално-икономическите последствия от пандемията за връщане към нормалния ритъм на живот и общуване.

Въпреки съществуващите все още неясноти около ваксината, тя се очертава като един от факторите за оптимизъм през 2021 година, сочи изследването. Всеки втори, макар предпазливо и с известно изчакване, е „за“ ваксинация.

Българските граждани са поляризирани дали пандемията от COVID-19 е естествено възникнала, или изкуствено създадена. Конспиративните нагласи обаче остават на заден план, когато става въпрос за личния живот и безопасност: „за“ носенето на маски са 77%.

Личната равносметка на българите за 2020-а е изключително негативна (6% позитивни срещу 51% негативни оценки). Причините определено могат да бъдат търсени в различните аспекти и ефекти от пандемията с COVID-19. За последните две десетилетия подобна е била ситуацията само в разгара на глобалната финансова криза в периода 2009-2011 година.