1 млн. българи са получили помощ от държавата покрай епидемията

0
91
Снимка: Монитор

Бизнесът е бил подпомогнат с над 1,1 млрд. лв., каза във Варна социалният министър Деница Сачева

Почти 1 млн. души са получили подкрепа от Министерството на труда и социалната политика от началото на пандемията у нас. Отделно 2,5 млн. пенсионери получават добавки всеки месец о края на март, съобщи при гостуването си във Варна министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от „Монитор“.

Специално за Варна – щастлива съм, че успяхме да запазим повече от 16 000 работни места, добави Сачева. Поводът за визитата й бе бъдещо сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика и Икономическия университет, които ще обединят усилията си при реализирането и разпространението сред младите хора на политиките за социално предприемачество, корпоративна социална отговорност и социална икономика.

Договорът между двете институции беше подписан от министър Сачева и ректора на висшето училище проф. Евгени Станимиров. „Документът дава допълнителни възможности на студентите от Икономическия университет. Надявам се много от тях да могат да направят стаж или обучение, а защо не и кариера в публичната администрация.

Корпоративната социална отговорност и социалното предприемачество са теми, които ще бъдат много тясно свързани с бъдещото развитие на страната ни. В следващите 7 години почти 33 млн. лв. ще бъдат инвестирани в социално предприемачество. Над 70 млн. лв. са предоставени на Фонда на фондовете и могат да достигнат като кредити до младите хора, желаещи да започнат свой бизнес и да намерят предприемаческа инициатива, свързана със социалните услуги или с приобщаването на уязвимите хора към пазара на труда“, каза още министърът.

Сачева обясни, че мерките, касаещи пострадалите от кризата с COVID-19, се изразяват както в подкрепа на бизнеса и пазара на труда, така и в програмата „Топъл обяд““, програмите с хранителни продукти и семейните помощи за деца.

Що се отнася до мярката 60/40 или 80/20 в сектора на туризма и транспорта, тя поясни, че благодарение на нея до този момент са запазени 250 000 работни места и са инвестирани около 600 млн. лв. Отделно Министерството на икономиката е дало още поне 450 млн.лв., което означава, че бизнесът у нас е подпомогнат с над 1,1 млрд.лв., каза още социалният министър.