825 са с коронавирус у нас, смъртните случаи са вече 40

0
31
Снимка: Канал 3

Изключително динамична ситуация, която засега не показва тенденция към намаляване, казва ген. Мутафчийски

За последните 24 часа новите случаи на заразени с коронавирус българи са 42. Общият брой е 825 по данни на Националния оперативен щаб. 227 са настанени в лечебни заведения. Ръстът спрямо вчера е с 5.4%.

Във Видин има ръст със 7 нови случая, в Смолян са трима, Стара Загора – 2, Кюстендил, Бургас, Варна, Благоевград, Сливен, Хасково, Ямбол, Пазарджик и Русе – с по един.

Новозаразените са 24 жени и 18 мъже, 2 деца на 14 години от с. Паничерево, които са в УМБАЛ-Стара Загора. Децата до 18 години са общо 29, под 10-годишна възраст – 14.

Общо загиналите от вируса са 40 души. Трима души с придружаващи заболявания са починали за последното денонощие – един мъж в „Пирогов“, жена на 68 години в Сливен и жена на 62 години в „Пирогов“. Средната възраст на починалите е 64 години.
12 нови случая при медиците – в „Пирогов“ – 7, във Видин 5 души. От тях лекари са петима – двама от „Пирогов“, един във Видин. Пет са новозаразените медицински сестри – 2 в „Пирогов“ и 3 във Видин. Заразен е и кинезитерапевт в „Пирогов“.

141 души вече са излекувани. 87 са мъже, 54 са жени, средната възраст е 48 години. Осем са излекуваните деца.

Към момента са направени 18 502 теста в България. Под карантина в момента са 19 118 души, а 81 456 души са били поставени от началото на епидемията под такава.

Курортните градове като Банско и населени места на Черно море се изпълниха с туристи. Това е и една от причините да се наложат по-рестриктивни мерки като затваряне на София. Ген. Мутафчийски припомни, че много хора нямат автомобили и се придвижват с влакове, затова те не са спрени, но са намалени.

Главната цел на масовото тестване е активно намиране на вирусоносители, заяви Мутафчийски.

Изключително динамична ситуация, която засега не показва тенденция за намаляване, допълни началникът на щаба.Това довежда до изключително непопулярни решения дори и в България, където тези медицински статистики водят до непопулярни решения. Вчера наложихме карантина на София, което урегулира още по-тежък режим за влизането и излизането от града, без да нарушава правата на работещите. Затова има два коридора – между 6 и 8 часа сутринта, и между 18 и 20 часа вечерта. В Гърция има пълна забрана за излизане в празничните дни, в Сърбия има вечерен час, в Северна Македония също има строги ограничения.

Колкото повече наближава епидемията, толкова по-бързо се стопяват медицинските ресурси, защото все повече медици се разболяват и отпадат. В болниците в страната съм убеден, че се спазват стриктно разпоредбите за смяна на облеклото и предпазните средства, въпреки това заразяването става в огромен мащаб. Същата е и ситуацията по цял свят, каза още началникът на щаба.

София се поставя под ограничение по примера на кв. Факултета и кв. Филиповци, тъй като движението на работници не е ограничено, а канализирано в определени часове така, че работещите да могат да отидат на работа. Масово тестване вече се прави в София, уточни Мутафчийски. От вчерашните проби с бързи тестове на жители на двама ромски квартала, 50% от пробите са излезли положителни на PCR тестовете.

В Банско се оформя статистиката, че около 3.3% от населението са имали досег с вируса, допълни ген. Мутафчийски.