9-годишно дете от Англия е с положителна проба за коронавирус у нас

0
21
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: Канал 3

Така заразените стават 52-ма

Дете на 9 г. – чужд гражданин, е с дало положителна проба за коронавирус в България. Чичото на детето – английски гражданин, е бил контактен със сестра си, която е била болна от коронавирус. Мъжът е пътувал на почивка в България, съобщи на редовния сутрешен брифинг във ВМА началникът ѝ ген. Венцислав Мутафчийски.

В стремежа си да запазят бизнеса си, туристическите обекти се опитват да си запазят бизнеса, като приемят всякакви гости, което е крайно безотговорно“, отбеляза началникът на ВМА. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.

Мутафчийски също отбеляза, че по обща картина в цялата страна се върви към спазването на препоръките на Щаба. Той благодари на българите, които се съобразяват с това. „Това ще даде възможност и ние да не бъдем толкова твърди в изискванията“, отбеляза още той. Той изрази благодарността си и към тези, които подкрепиха българските медици, ръкопляскайки от балконите си в неделя вечерта.

„В „Пирогов“ следим 80-годишната пациентка, която е с инсулт. Тя е в стабилно състояние, не е интубирано. Там е приета и тази нощ, диагностицирана преди това. Според директора на болница не е ясно защо е приета, изпаднала е в паника. Няма никакви основания да бъде приета. Тя е гражданка на Северна Македония“, уточни Мутафчийски.

Пътуващи по рискови дестинации, контактували със заразени, се подлагат на домашна карантина. Следващата категория граждани са установени с коронавирусна инфекция, с леки симптоми, които са в домашна изолация и домашно лечение. Те са много е интересни, защото при тях ситуацията с 14-дневна карантина не е актуална. Средният период за изчистване от вируса е 20 дни, като има и случай, в който на 37-мия ден има изчистени, съобщи още председателят на Националния оперативен щаб.

Третата категория са хората със средно тежка клинична картина до тежка. В света такава е практиката – да се лекуват най-тежките случаи, допълни той.

От брифинга стана още ясно, че има две среднотежки и един тежък случай. „Ски дестинациите са интересна дестинация за разпространение на коронавирус. Охлаждането на носоглътката прави вируса много по-лесен за заразяване“, заяви още Мутафчийски.

„В Гърция има регистрирани още 103 случая, вече са 331. Там се обмисля забрана за излизане от вкъщи. В Босна и Херцеговина още 3 случая. В Румъния още 8. В Северна Македония – 19. В Словения случаите вече са 219. В Италия пък има 3 590 случаи и вече регистрираните са 24 000, а починалите – 368“, обяви Мутафчийски.