Борисов: Конфликт между съседите, грип плюс коронавирус – нещата в един момент могат да станат драматични

0
45
Снимка: МС

Ще помоля Ердоган да бъде освободено определено количество медицински защитни облекла за България, каза премиерът

„В един момент конфликтът между нашите съседи е налице. Вижда ви се лесно, но никак не е лесно. Всички разговори, които съм провел последните дни, са по искане на моите колеги. Конфликтът в близост до нас влияе. Ние имаме нула миграция. Такива конфликти са много голяма бомба за бъдещето – те влияят върху бизнеса, икономиката, туризма. Когато имаме този щам на грипа, плюс коронавирус, нещата в един момент могат да станат и драматични“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред репортери, преди да отпътува за Анкара, където ще се срещне с президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, съобщи DarikNews.

Основен акцент в разговора между двамата ще бъдат възможностите за преодоляване на напрежението около увеличения мигрантски поток между Турция и Европейския съюз през последните дни и мерките за деескалация на напрежението в Сирия.

Борисов увери, че страната ни работи добре с граничните власти на Турция и Гърция, но конфликтът между двете държави е налице.

„Ние имаме прекрасни отношения с нашата съседка Турция, Ердоган и неговите министри“, подчерта българският премиер и допълни: „Отивам на една приятелска вечеря, с мой колега и приятел“. Според него за добрите отношения между двете държави свидетелства факта, че Ердоган е разговарял по телефона само с четирима държавни лидери, сред които и Борисов.

В турската столица Ердоган и Борисов трябва да обсъдят възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион.

„Не можем да гледаме със злорадство, точно обратното. Когато жени и деца ги размятат по границите, на която и да е държава, ние, като хуманисти, европейци и демократи това не можем да го гледаме със спокойни очи“, коментира той.

Според него е голяма грешка срещу наплива на бежанци да бъде „извадена армията“, а решението на проблема е изнесен център, извън територията на съюза, за който Европейските държави да плащат. Борисов отново подчерта, че най-сигурното решение на проблема си остава незабавно спиране на военните действия в Сирия.

Премиерът обяви още, че утре сутринта ще оповести „прекрасна новина“, свързана с финансовите и икономически отношения между България и Русия. „Утре, ако е казал Господ, в 9.30 часа, ще говоря на тази тема. Новината е прекрасна“, увери той.

Турция редом с Китай и Индия е най-големият производител на медицински защитни облекла. В тази връзка Борисов обяви, че ще помоли Ердоган да бъде „освободено определено количество“ за България, което да бъде използвано при евентуално разпространение на коронавируса у нас. От Нидерландия пък страната ни ще достави 2 млн. медицински маски.