9 пъти Рашков е приемал обвинените в контрабанда Димитрови в сградата на МВР

0
197
Снимките на Рашков и Живко Коцев със задържаните за контрабанда

Петя Банкова също се е срещала с него, както и човека на Кирил Петков в МВР Кирил Ценкин

„9 пъти Димитрови са се срещали с Бойко Рашков, докато е бил министър на вътрешните работи“. Това заяви Станислав Балабанов по време на заседание на временната комисия за разследване на корупционни практики в агенцията „Митници“ и евентуалното участие на Асен Василев в тях..

Балабанов представи отговори от въпроси, зададени към МВР, пише Трибюн.

На въпрос дали в МВР са влизали Никола Николов “Паскал”, Стефан и Марин Димитрови и Петя Банкова, от министерството отговарят, че от 1 май 2021 г. до 12 април 2024 г. Марин Димитров е имал лична среща с Бойко Рашков като вътрешен министър.

„Марин Димитров и Стефан Димитров са се срещали с Рашков на 15 юни 2021г., 6 юли 2021 г. , на 21 юли, 27 август, 6 септември, 28 септември, 22 март 2022 г., 30 март 2022 г.“, заяви Станислав Балабанов.

„От съобщението на МВР стана ясно, че и Петя Банкова е имала работни срещи с Рашков”, обясни Балабанов и коментира, че Банкова се е виждала и с Кирил Ценкин, който е бил бивша охрана на Кирил Петков, за когото и е настоявал да отговаря за изборите.

От отговорите на МВР става ясно, че Живко Коцев не е декларирал часовника си, а също така е подаден и сигнал срещу него за неправомерна дейност във Велико Търново. “В конкретния сигнал се твърди, че Живко Коцев е изпратен във Велико Търново със задача да подпомага нелегална дейност на известно в криминалните среди лице. Посочва се, че след получен сигнал за сделка с голямо количество кокаин, Живко Коцев уведомява човека, който е разработвал дейността. Също така изнася класифицирана информация, с което проваля няколко години труд на честни и достойни полицаи и че неправомерно се запознава с десетки секретни документи и разработки, като винаги след това същите завършват с пълен и сигурен провал”, заяви Балабанов, визирайки съобщението на МВР.

„Когато е имало съмнения за корупция никой не се е застъпвал по този начин като вас”, заяви Йордан Цонев от ДПС, обръщайки се към ПП-ДБ.

„Аз не знам какво повече нашата комисия може да направи. Да вземат съдебните органи да си свършат работата. Очевидно е, че Бойко Рашков е намесен”, категоричен бе Цонев.

Хамид Хамид, също от ДПС, заяви, че начинът по който се покрива контрабандата говори за изключително голям проблем по време на управлението на Рашков.

Венеция Ангова от ПП-ДБ предложи да поканят Бойко Рашков на комисията, за да може да зададат въпросите си към него.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС коментира, че е видно как престъпната дейност е започнала от 2021г. „Имаме сериозна дейност извън закона, започнала много отдавна и продължаваща до сега. Това, че е разкрита и е прекратена е добре“, смята Назарян. Тя обясни, че е притеснително участието и на вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.