90 дни неплатен отпуск ще се броят за стаж

0
22
Снимка: архив

Това решиха окончателно депутатите

До 90 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през 2021 г. Това решиха окончателно депутатите на второ четене с промени в закона за извънредното положение. Очаква се така хората в неплатен отпуск заради COVID кризата да не губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа. Работодателите ще могат да ги задържат по-дълго на работа. Заради пандемията държавата вече два пъти удължи срока за неплатен отпуск до 60 дни, като преди това бе само месец.

С направените промени се уеднаквяват и помощите, които се отпускат за отглеждането на деца с трайно увреждане. Изравняват се размерите на месечните помощи за семействата на роднини или близки и на доброволните приемни семейства с тези на родителите – осиновители. За разлика от професионалните приемни семейства, тези семейства не получават възнаграждения.

Семействата на роднини или близки пък получават помощи по Закона за закрила на детето, но само ако отговарят на определен подоходен критерий. Затова с нправените законови поправки, от размера на помощта за семействата на роднини или близки и доброволните приемни семейства, когато детето е с 90 и над 90% увреждане, да се приспада размерът на месечната финансова помощ по Закона за закрила на детето, пише „24 часа“.