99% от нарушителите плащат глоби на границата

0
33
Снимка: МВР

Само вчера са събрани 28 хил. лв. за нарушения

99% от водачите заплащат глобите си за нарушения на Закона за движение по пътищата при преминаването си през граничните пунктове.

Вчера платените на място на КПП глоби са 373 чрез ПОС за около 28 хил. лв. Връчените глоби за вчера са 1500 за около 195 хил. лв. Това съобщиха представители на Главна дирекция „Национална полиция“ на брифинг. Те бяха категорични, че по този начин не се пречи на никого да напуска страната. От пътниците в превозното средство не се изисква заплащане на глоби, нито принудително от водачите, а се предоставя на място на пункта възможност да ги заплатят.

На всички 9 гранични пункта от вчера вече работи системата за проверка на задълженията към Пътна полиция.

Първият терминал бе инсталиран на 3 юни на ГКПП Калотина. Още вчера са се включили останалите предвидени 8 пункта – Кулата, Видин, Русе, Силистра, Гюешево, Маказа, Капитан Андреево и Лесово.

„Нашият опит показва, че 99 процента от хората предпочитат да си платят глобите на място“, посочи Иво Писанов от Пътна полиция. И обясни, че книжки се вземат само на водачи, които не са платили в срок задълженията си.

Пътниците пък не остават без свидетелства за управление заради неплатени глоби. На тях се прави проверка само за невръчени глоби за скорост

За периода от 11-14 юни са констатирани над 3 хил. нарушения при спецакция на Пътната полиция, свързана с движение по аварийната лента на автомагистралите.

От проверените 7500 водачи 26 са установени да шофират или спират неправилно в аварийната лента.

Над 50 души са санкционирани за това, че са карали с алкохол. Други 200 не са ползвали колани.

От утре започва спецакция, свързана с учениците, повечето от които вече са във ваканция. Проверките ще са насочени към поведението на водачите, но и на пешеходците, които пресичат неправилно.