Адриан не само не натиснал спирачка, но и не опитал да завие, преди да удари момчето и момичето

0
165
Полицаи водят обвинямия към съдебната зала. Снимка: 24 часа

Съдът го остави в ареста

Адриан Антонов, който уби в катастрофа младата двойка Явор и Ана-Мария, на които предстоели годеж и сватба, не само не е опитал да спре, преди да ги блъсне, но и не е опитал да завие, за да избегне сблъсъка. Това стана ясно в Софийския градски съд, пише „24 часа“.

По експертен път по делото е установено, че причина за катастрофата са единствено действията на Антонов, посочи прокурор Илиян Банков. Той пренебрегнал потенциални опасности на пътя като пресичащи хора, обясни обвинителят.

„Изключително дръзко и арогантно поведение“, нарече той шофирането на Адриан. И посочи, че първоначалните данни сочат, че ученикът е карал с около 102 км/ч в нощта срещу 8 май, когато стана катастрофата. Изтъкна, че младежът не е натиснал спирачката, когато ударил и убил Явор и Ана-Мария. Не предприел и други действия, например да опита да завие, за да избегне удара. Напомни, че ограничението на бул. „Сливница“ в София е 50 км/ч.

Антонов е млад шофьор, има книжка от 2 месеца, което сочи, че има занижена оценка за способностите си, каза Банков. И поиска да бъде оставен в ареста.

Адвокатът на Адриан Димитър Марковски призна, че клиентът му е превишил значително скоростта. Той посочи, че на място имало друга кола, заради която той не видял пешеходците. Добави, че не е изследвано и каква е била видимостта на Явор и Ани, които пресичали булеварда. Марковски изтъкна, че клиентът му не е осъждан, имал добри характеристични данни, свирел на китара в църковен хор. Напомни, че ученикът доброволно е дал кръвни проби, които потвърдили полевите тестове на МВР, че той не е бил нито пиян, нито дрогиран. Поиска от съда да пусне Адриан под домашен арест.

„Съжалявам и искам да изкажа своите съболезнования“, каза Адриан пред съда. В обясненията си пред разследващите изтъкнал, че пред него имало джип и не е видял никой друг по платното.

Съдия Николай Младенов обаче посочи, че от другите разпитани свидетели станало ясно, че не е имало други коли. Магистратът цитира заключения, които посочвали различни стойности на скоростта на Адриан по време на удара. Едното показвало 101 км/ч, друго – 107. Дори при по-високите обаче Антонов можел да спре безопасно, ако бил натиснал спирачката. Той бил на 266 метра от Явор и Ана-Мария, когато те стъпили на пешеходната пътека.

„2 месеца и половина след като някой е придобил книжка, е нормално да е по-внимателен“, каза съдия Младенов. И посочи, че липсата на опит трябвало да е причина за съобразяването.

Младенов остави Антонов в ареста. Ученикът може да обжалва пред Софийския апелативен съд на 16 май.