Адвокат се гаври с „Прокурватурата“ заради Рашков

0
760
Писанията на Левашки във фейсбук

Стефан Левашки нарича говорителят на СГП „Снежанка от порнофилм“

Бившият шеф на Пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки се гаври с прокуратурата в коментар във фейсбук по повод пресконференцията на СГП вчера, в която прокурорите обявиха, че викат на разпит вътрешния министър Бойко Рашков на разпит. Защото давал изявления, че знае къде са отишли парите от магистрала „Хемус“.

За гаврата алармираха читатели на Breaking.bg. Коментарът на Левашки е под пост на видния колумнист на „Дневник“ Радослав Бимбалов, бивш член на халтурата „Замунда банана бенд“. В коментара си Левашки пише: „Снежанка на прокурватурата-напомня ми на един анимационен порнографски филм от моята младост“. Според него Снежанка е говорителят на СГП Десислава Петрова, участвала вчера в брифинга.

Писанията на адвоката рязко противоречат на адвокатската етика и уважението към институциите. Все пак Стефан Левашки освен бивш председател на Пловдивската адвокатска колегия в момента е и резервен член на Висшия адвокатски съвет. И е малко нелепо да нарича прокурор Снежанка. Независимо дали това му харесва или не. Стефан Левашки е виден привърженик на ДБ, даже бе кандидат за общински съветник от партията на Христо Иванов в града под тепетата, но на местния вот през 2019 година получи едва 200 гласа и не успя да стане съветник.

Явно Пловдивската адвокатска колегия е голям „фен“ на прокуратурата. Защото доскорошният служебен министър на правоъдието Иван Демерджиев, заменил на Левашки на поста шеф на адвокатурата в града под тепетата, пишеше обидни постове при прехвърлянето на Бюрото по защита на свидетели от прокуратурата към ресорното му министерство, като обещаваше „подмиване“, „бръснене“ и „молитва“ за служителите на бюрото. Писанията на Стефан Левашки са и нарушения на чл. 1 Ал. 2 т. 2, 3 и 4 от Етичния кодекс на адвокатите. Според него задълженията на адвоката не се изчерпват с изпълнението на основната му роля по защита на права и интереси на граждани, а произтичат и от традициите на вековната професия за уважение към останалите юридически професии, да бъде пример за останалите членове на обществото, да отстоява висок морал и почтенност.

Какво се случва в случая? Високопоставен и авторитетен адвокат нарича българската прокуратура “прокурватура“ и асоциира прокурорски говорител с героиня във порно филм. С това отправя директна обида към всяка една българска жена, която изглежда именно като жена, която упражнява една достойна професия. С това един висш адвокат демонстрира и откровен сексизъм, провокиран от политическа антипатия към едната страна в създалия се “конфликт“ – прокуратурата и политическа симпатия към другата страна – доц. Рашков.

Ще реагират ли органите на адвокатурата, които иначе са доста чувствителни към изказвания на прокурори и не спестяват своите декларации срещу Главния прокурор? Тук е мястото и да попитаме как биха реагирали адвокатите, Висшия адвокатски съвет и адвокатските колегии в страната ако висш прокурор нарече адвокатурата “ядвокурватура“, а говорителката й героиня от порно филм?