Агенция със запор от НАП направи БСП втори в София…

0
136
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

Според сайтът й, финансирането на интервютата е било със собствени средства

Агенция със запорирани сметки от НАП изкара социологическо проучване в полза на кандидатката на БСП Ваня Григорова, пише Tribune.bg.

Ново изследване на електоралните нагласи преди изборите на 29 октомври стана изключително популярно в медиите. Според изследването, електоралните предпочитания за кандидатите за кмет на София към момента са 27,8% за кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев, 20,6% за кандидата на БСП Ваня Григорова и 18,7% за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян. 6,4% събирал кандидатът на „Синя София“ Вили Лилков, 4,7% кандидатът на „Възраждане“ Деян Николов, 2,4% – кандидатът на ИТН Ивайло Вълчев.

Автор на проучването са „Естат“ – социологическа агенция, която по информация на Tribune.bg в момента има наложен запор от Националната агенция по приходите.

Според сайтът на агенцията, финансирането на интервютата е било със собствени средства. Неофициално в политическите среди обаче се говори, че социолозите са били наети за нуждите на социалистите и кандидатът им за кмет на София Ваня Григорова.

За социологическото проучване са интервюирани 800 софиянци в периода 29 септември – 9 октомври, което също е учудващо, защото в повечето анализи  на електорални нагласи, представителната извадка е от 1000+ човека.

На сайта на компанията има изброен дълъг списък услуги, но електоралните проучвания не са сред изброените. Публикуваните им проучвания са три на брой, като това е първото на изборна тематика.

След изборите през пролетта, директорът на ЕСТАТ Иво Желев дава част от прогнозите си пред Лупа.бг. Според него вариантите след вота са били да няма кабинет, или да има такъв на „хартиена коалиция” на ГЕРБ, БСП и ДПС, прикрита със смокинов лист в лицето на ИТН. „Очевидно ПП и ДБ изобщо не са властови фактор в момента и изпадат от сметките.  Тази коалиция може да я няма до края на седмицата“, гласят част от несбъднатите му прогнози на 3 април.