Ахмед Ахмедов: Около 20 български турци в Адана са загинали при земетресението

0
32
Ахмед Ахмедов
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там

По данни на ДПС около 20 души от българската изселническа общност в Адана са загинали при разрушителното земетресение, много други са пострадали.

Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, който е и отговорник за кампанията по дарения и за набавяне на стоки от първа необходимост за засегнатите от труса в Турция.

По думите на Ахмедов в района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за югоизточната ни съседка през 50-те години на 20 век.

ГЕРБ/СДС

„В този засегнат район около Адана има наши стари изселници. Това са около 30 000 души, някои от тях говорят български език, други са възстановили българското си гражданство. По наша информация там имаме около 20 жертви и много пострадали“, каза Ахмедов.

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

От ДПС организираха дарителска кампания за набавяне на стоки от първа необходимост и средства в помощ на пострадалите от разрушителното земетресение. Кампанията им се координира и с посолството на Турция у нас.

Средствата ще бъдат предоставени на турската Агенция за бедствията, която ще ги разпредели според нуждите на страната.

Днес се изпращат три ТИР-а със събрани дрехи, одеяла, печки и други нужни материали за пострадалите от земетресението в Турция.

Министерство на външните работи съобщи, че е намерено тялото на издирвания мъж с българско и турско гражданство в Искендерун. Новината обяви БНТ, позовавайки се на собствена информация от ведомството.

В неизвестност остава българката – 28-годишната Айлин от Кърджалийско. Тя е майка на две малки деца и живеела в една от най-тежко засегнатите провинции – Хатай. Вчера тялото на едното й дете бе намерено под отломките на сградата, в която живеели. Когато научили за бедствието, роднините й пробвали да се чуят с нея, но тя не вдига телефона си. Опитали да се свържат и със съпруга й, но без успех. По вчерашни данни тялото на съпруга ѝ Канмаз Мустафа също бе намерено.

Има разминаване в информацията от засегнатите райони, което е нормално в подобна ситуация, включително и заради разрушените комуникации.