Александър Дунчев от ПП обвини БСП, че гледат на горите като на баница

0
90
Александър Дунчев

Реформата трябва да включва защита на професионалистите, а не подмяната им с политически функционери, казва депутатът

„Ние гоним прозрачност в Министерството на земеделието, а стана ясно, че се крият данни. И днес съм задал въпрос, с който питам министър Иван Иванов кога ще ми отговори на четири искания по чл. 138 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за финансовите планове, за списъците с кадри, които са сменени, за списъци с дългосрочни договори. Т.е. този абсурд в Министерството на земеделието продължава“. Това заяви народният представител от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев в интервю пред „Дневник“.

Той е категоричен, че реформата, предложена от ПП, трябва да включва тотална прозрачност в горите, защита на професионалистите, а не подмяната им с политически функционери.

„От ПП сме много активни на теми гори, на тема политики в горите, а в същото време управлението на горите е в друга политическа партия и това води до сериозно коалиционно напрежение, което трябва да се реши. Видимо ние сме суперактивни, а всъщност топката и ножът са в друга партия“, подчерта той.

Дунчев обяви, че на горите се гледа като на една баница, а целта е тя да бъде овладяна партийно.

„Всеки иска да откъсне парче и да разпарцели горската система, а това е поредната стъпка в раздробяването и вероятно в един момент и приватизирането на държавните гори“, допълни той.

Запитан дали има комуникация с министъра на земеделието Иван Иванов Дунчев отговори:

„Имаше няколко случая на комуникация в Комисията по земеделие по отношение на кадрите и на толерирането на директори, които видимо бяха уличени в схеми, а в същото време отстраняване на директори, които помогнаха да бъдат разкрити схемите. Т.е. имаме една безпринципност в кадровата политика. Многократно молих за срещи с Нинова, защото на всички стана ясно, че всичко се спуска от централата, а не от министъра, което е абсурдно, и затова помолих министъра и премиера да уредят една среща с Нинова и да видим как продължаваме работата в горите“, заяви Дунчев.

По думите му освобождаването на зам.- министъра на земеделието е критичен знак за осъзнаването, че са необходими реформи.