Александър Иванов, ГЕРБ: Правителството иска да „скрие нещо“ за въвеждането на еврото в България

0
249
Александър Иванов

Явно няма и комуникация между управляващите, посочи депутатът от ГЕРБ

ГЕРБ обвини правителството в непрозрачност във връзка с въвеждането на еврото в България и влизането на страната ни в Еврозоната. Това коментира депутатът от ПГ на ГЕРБ – СДС Александър Иванов пред журналисти в парламента по повод Националния план за въвеждане на еврото и различните мнения в управляващата коалиция по тази тема.

В началото на днешното правителствено заседание премиерът обяви, че предстои Министерският съвет да приеме Националния план за въвеждането на еврото и влизането на страната в Еврозоната от 2024 година.

Александър Иванов заяви, че е учуден от това, че за пореден път правителството в лицето на „Продължаваме Промяната“ проявява непрозрачност към своите коалиционни партньори, към българските граждани и към медиите.

„Щом не е обявено предварително на медиите, нещо искат да скрият явно. Компрометираните институции доказват за пореден път, че не могат да се справят с управлението на държавата. Виждаме инфлационните процеси, хиперинфлацията, бюджетния дефицит, който многократно надвишава допустимите за влизането в Еврозоната, когато и да е то. Не виждаме проблем, ако има план за приемане на еврото, той да бъде разгледан от всички заинтересовани страни“, коментира още Иванов.

Според него план трябва да има.

„Докато България беше оставена със стабилни финанси и финансова бюджетна политика, през последната една година с този хаос при управлението, освен на държавата и на бюджетното салдо на държавата, ние нарушаваме всички критерии за приемане на България в Еврозоната. Ние сме в хиперинфлация, в прекомерен бюджетен дефицит и не изпълняваме дори условията, които преди една година бяха стабилни и нашите европейски партньори коментираха, че няма проблем. За съжаление виждаме, че всичко това вече не е факт“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ-СДС.

„Тази нестабилност не води до нищо добро, явно няма и комуникация между управляващите, което е още по-притеснително за България като цяло“, посочи Александър Иванов.

Той коментира и защо смята, че има хиперинфлация.

„Има над 12 %, малката потребителска кошница е над 30 %, икономистите говорят и за стагфлация. Българските граждани и бизнес виждат всеки ден какво е състоянието.

Иванов разкритикува и компенсацията от 0.25 лв. за бензин за българските граждани,.

„За мен тези мерки, които ще вземе правителството не са антиинфлационни, напротив проинфлационни са“, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС.

Той отбеляза, че цената на горивото е пораснала само за една седмица с 0.10 лв.

„Дори за една седмица, докато компенсациите са обявени и не са влезли в сила, цената на бензина вече е пораснала с над 10 стотинки“, посочи Александър Иванов.