Александър Иванов: „Промяната“ забави гръцката връзка с година, за да се купува газ през посредници

0
115
Александър Иванов

Статистиката показва, че през последната година сме станали много по-зависими от Русия икономически, каза политикът

Обезпечаването на българската енергетика мина през много перипетии в парламента. Накрая по наше предложение беше приет таван от 250 лева на цената на промишления ток. Една година ни трябваше, за да убедим колегите в НС, че инфлацията ще бъде намалена чрез подпомагане на бизнеса. Закъсняхме с тази мярка и затова инфлацията ни е двойна спрямо тази в ЕС, заяви пред Евронюз Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Газ има, но на какви цени? Още от началото на войната заявихме, че трябва да се проведат търгове за дългосрочни договори от много доставчици. „Газпром“ не е надежден партньор, коментира бившият депутат.

Цялата основна газова инфраструктура е построена по времето на ГЕРБ. „Промяната“ забави гръцката връзка с една година. Защо? Може би, за да се купува газ през посредници на 30 процента по-висока цена, разкри Иванов.

Статистиката показва, че през последната година сме станали много по-зависими от Русия икономически. Кирил Петков трябва да отговори защо нашата зависимост се е увеличила толкова. „Промяната“ задълбочи връзките за доставки на руски газ. Използваме румънския „Газпром“, за да купуваме газ на 30 процента по-висока цена, посочи политикът.

Имаме изграден проект за четири детски болници – в София, Пловдив, Бургас и Варна. Ако управлявахме в момента, детската болница в София щеше да е готова. Това е наш приоритет. Последното редовно правителство не реализира нищо по този въпрос, твърди Иванов.

Политическата криза не носи нищо на българските граждани и бизнес. Те ще дадат отчетлив отговор на тези избори. ПП, ДБ и БСП са се капсулирали и явно много си се харесват. Ние смятаме, че политическият диалог трябва да бъде осъществен на широко ниво. Дребнотемието не води до нищо добро. Нашата заявка е, че имаме решение за кризите и можем да управляваме, колкото и да е сложно, каза още той.