Александър Йорданов: Тази война ще е краят на Путин

0
230
Александър Йорданов Снимка: архив

Ако Русия спре доставките на газ, загубите на България ще са 3 милиарда за месец, каза Петър Витанов от ПЕС/ БСП

„Санкциите срещу Русия все още не са достатъчно строги. Те трябваше да се наложат много по-рано, след първата агресия, когато Русия окупира Крим и така Путин нахлу в Украйна“. Това заяви пред БНТ евродепутатът от ГЕРБ-СДС/ЕНП Александър Йорданов. По думите му европейските лидери тогава са избрали мек, плаващ подход на постепенни мерки и санкции, който само е усилил агресивните планове на Кремъл.

„В момента сме свидетели на една престъпна война, която Кремъл води срещу Украйна, а чрез тази война той воюва и с Европа. Европейците, след като закъсняхме години да имаме една по-твърда и решителна политика спрямо Русия, сега се налага за известен период и ние да поемем част от тежестите на войната. Няма друг изход”, допълни още Александър Йорданов.

И според евродепутата Петър Витанов от ПЕС/БСП европейските граждани, след украинските, са онези, които ще платят цената на войната в буквален и преносен смисъл. За него санкциите са политическият отговор на руската агресия в Украйна.

„Те са резонни, останалото е въпрос на механизъм, който трябва да бъде много внимателно премерен. Защо БСП беше против санкциите през всичките тези години? Защото, ако те целяха отслабване на руската икономика, те не постигнаха ефекта си, а напротив – отслабиха европейската икономика и диверсифицираха руската такава”, обясни Витанов.

По думите му е важно да има отговор на агресията на Кремъл, защото няма как да оставим „правото на силния да замести силата на правото“, но отговорът трябва да е такъв, че да предпази европейските граждани. Например Европа няма план “Б” по отношение на руските газови доставки, поясни той.

Витанов се върна към 2009-а година, когато имаше криза с доставките на газ.

„Тогава за 16 дни българската икономика загуби 454 милиона. Ако в момента нямаме газ, когато потреблението е с над 200 процента по-високо, това ще означава загуби за 3 милиарда само за месец, а руснаците вероятно ще намерят друг пазар, на който да продават газа си“, пресметна Витанов, като уточни, че данните са на Министерството на икономиката.

Според него международният световен ред, който беше създаден след Втората световна война, ще престане да съществува.

„Кремълският режим е престъпен. Това е режим на терор на руския народ, бяха избити видни интелектуалци. Най-корумпираният режим в момента е руският. Свидетели сме на трагедия, на която трябва да ѝ се сложи край“, каза Александър Йорданов.

Според него Путин няма да спечели войната и това е краят му – „такова поведение имаше СССР и той изчезна от картата. Тази война ще доведе до криза в самата Русия и протести на самия руски народ срещу тази власт“.

„Това ще е краят на този Путин и тази Русия. Това е неизбежно, жалко е, че има българи, които лицемерничат и оправдават руската агресия. Режимът на Путин отиде твърде далеч, няма как светът да си върне приятелското отношение към тази страна“, заяви Йорданов.