Александър Ненков: Правителството е страхливо, държавата върви стремглаво надолу

0
60
Александър Ненков

След това управление някой трябва да стяга коланите, коментира депутатът от ГЕРБ

„Трябва да осъзнаят, че това е парламент. Вярно е, че понякога емоцията е доста силна, но трябва да се пази авторитетът на институцията, колкото и някой път да се иска да бъде прекрачена границата. Ние сме различни партии, имаме различни интереси, представляваме различни групи хора, нормално е напрежението да ескалира. Трябва да запазим някакво уважение и личните нападки и неприемливо поведение да запазим за извън залата“, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Ненков пред „България он еър“ по повод грозните сцени в Народното събрание от миналата седмица.

Според него големият проблем е, че парламентът се занимава със себе си, а не с нещо конструктивно. Депутатът от опозицията посочи, че за 6 месеца през парламента не е минала нито една реформа в нито един сектор. Подчерта и липсата на програма за управление през следващите 4 години. Но не счита, че има смисъл от искане на вот на недоверие.

„Вот на недоверие трябва да има, когато реално може да мине. Това е способ на опозицията, но няма да доведе до нищо позитивно. Колкото и разногласия и конфликти да имат в коалицията, когато дойде този момент за гласуване на вота на недоверие, никоя партия няма да напусне коалицията. Фактът, че от широка обществена подкрепа се сринаха, показва тенденцията за спада на доверието в правителството. То става страхливо, харчи панически пари, за да потуши социални напрежения, държавата върви стремглаво надолу. След това управление някой трябва да стяга коланите“, заяви депутатът.

Ненков коментира и предстоящата актуализация на бюджета. Според него страната ни вече е в инфлационна спирала.

„Когато оставиш инфлацията да се разрази и някои стоки да са с 20-30% по-скъпи, не може да се изпревари инфлацията. Трябва да се търси повишаване на доходите на хората, защото духът от бутилката е изпуснат, но инфлацията изпреварва в пъти доходите. Увеличението на пенсиите вече е изядено“, добави Ненков.

Опозицията е убедена, че 0% ДДС на хляба няма да се усети от джоба на най-засегнатите от инфлацията българи.

„Щом говорим дали хората могат да си позволят хляб – къде отидоха плановете за светло бъдеще? Плашещо е как за 1 г. от анонса за промяна ние започнахме да говорим дали хората могат да си купят хляб. Самите производители казаха, че това ще задържи цената, а няма да я понижи. 25 ст. е грешна стъпка, насочена е към хората, които нямат възможност и които имат такава“, каза народният представител от ГЕРБ.

Ненков не прогнозира успех и на мярката за 25 ст. отстъпка в горивата. Очаква и конкретика за компромиса, който ЕК прави за България за петролното ембарго срещу Русия.

„България получава отсрочка за кое – да рафинира нашата рафинерия и да задоволява нашето потребление, или да реекспортира. Това е голям въпрос – докато не видим черно на бяло какво е договорено, няма да разберем. Но е както темата с газа – много въпроси зададохме, малко отговори получихме“, коментира Ненков.

Той отбеляза успеха на ГЕРБ-СДС за създаването на временна парламентарна комисия за меморандума с „Gemcorp“.

„Държавата подписа писмо за намерения за 1 млрд. долара без обществена поръчка. Хубаво е да се правиш на мъж, но е важно какво правиш. Ако считаш Путин за агресор, а подписваш меморандум с неясни параметри с фирми, които имат зад гърба си съмнителен корен на финансиране, това говори за лицемерие“, заяви още депутатът от ГЕРБ.