Спад в подкрепата към правителството, разликата между ПП и ГЕРБ само 1%

0
146
Снимка: Тренд

Само 16% смятат, че руската военна инвазия в Украйна е оправдана

Спад в подкрепата към правителството. „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ са вече на минимална дистанция помежду им. 40% от българите са променили отношението си към Русия в негативна посока заради войната. Това показват данните от последното проучване на агенция „Тренд“, реализирано в периода между 5 и 12 март 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ чрез таблет сред 1007 души на възраст 18+.

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната.

Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%)

докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Динамичните събития от последния месец като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията, недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи. Регистрираме спад по основни индикатори.

Отрицателната оценка за работата на парламента се покачва от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна. От началото на мандата на този кабинет оценките за положително и отрицателно отношение бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната – 56%.

При оценката за работата на президента динамиката не е толкова сериозна, но и там се регистрира ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца. През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а една трета отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните 39%.

Промени отчитаме и при електоралните нагласи. За последните два месеца „Продължаваме промяната“ губи 3.5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев

продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина

от 1% пред основния си опонент. ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21.9% от гласуващите. ДПС заема трета позиция с 11.4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, като веднага след тях се нарежда БСП с 10.4% от гласуващите. Следват „Има такъв народ“ (7.5% от гласуващите), Демократична България (7.4% от гласуващите) и Възраждане (7.3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.

40% от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока заради военната инвазия в Украйна. 46% не са си променили отношението. В най-голям дял са променили отношението си в негативна посока привържениците на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и Демократична България, а в най-малък тези на Възраждане и БСП.

Само 16% смятат, че руската военна инвазия в Украйна е оправдана

докато 61% са на обратното мнение. Сериозна подкрепа регистрираме и по въпроса за украинските бежанци – над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия.

Огромното мнозинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не трябва да се намесва пряко с военно участие на страната на Украйна в конфликта ѝ с Русия. Само 9% не споделят тази позиция.