Александър Ненков: Всяка година трябва да теглим по 10 млрд. лв. заем, за да обезпечим социалните плащания

0
49
Александър Ненков

Това ще ни доведе до наказателна процедура за свръхдефицит, твърди кандидат-депутатът от ГЕРБ

„Времето на хубавите финансови години свърши. По данните на МФ още до края на годината трябва да изтеглим 10 млрд. лева заем. Всяка година трябва да теглим по толкова, ако искаме да обезпечим социалните плащания. Това ще ни доведе до наказателна процедура за свръхдефицит“, заяви пред Нова телевизия Александър Ненков.

По думите му трябва да се търсят механизми за спиране на инфлацията, както и за намаляване на цените на тока и газа, за да може бизнесът да оцелее.

„Може би сме в началото на дълъг период на нестабилност и криза. Всяка мярка трябва внимателно да се обмисли. В тази ситуация може би трябва да се търси механизъм за спиране на инфлацията, намаляване на цените на ток и газ, за да може бизнесът да оцелее. Предложихме таван от 250 лева за енергия на битовите потребители, но всеки мораториум натрупва неизбежно дефицит. Важно е компенсацията да е насочена към затруднените хора“, каза още той.

По думите на Ненков трябва да се внимава откъде ще дойдат парите за компенсации.

„През следващите години трябва да се върнем във фискалната рамка на балансиран бюджет. Дясното мислене е държавата да помага на нуждаещите се от помощ. Хората с повече възможности трябва да поемат повече тежест за сметка на семействата в затруднено положение“, заяви Александър Ненков.