Александър Симов: Избирателите на ИТН не са гласували за тотална приватизация и орязване на социални помощи

0
58
Александър Симов

Ще има нов кабинет, но със същите идеи, които представляват не промяна, а подмяна на вота за ИТН, казва депутатът от БСП

„Нито един от гласувалите за ИТН не е гласувал за Николай Василев, а самият той да предложи план за реформи, който е толкова крайно десен, че според мен и голяма част от дясно мислещите го отхвърлят. Това е последното нещо, от което България има нужда в момента“, коментира пред Нова тв депутатът от БСП Александър Симов.

„Ръководството на ИТН изкарва от прахта една фигура от виновното минало на българския преход и той се обяви за реформатор, предлагайки токсични идеи“, каза още Симов.

Той изрази опасения, че пресконференцията на “Има такъв народ“ е целяла следното: „Те жертваха кандидат-премиера си само и само, за да спасят проектопрограмата, а точно тя е големият проблем на фигурата Николай Василев.“

Симов е убеден, че ще има нов кабинет, но със същите идеи. „Тези идеи представляват не промяна, а подмяна на вота за ИТН. Избирателите им не са гласували за повече дясна политика, за тотална приватизация, за орязване на социални помощи, и за това да не се спомене никаква дума за политика в здравеопазването, за нарастване на доходите, за повече социални облекчения, за нарастване на пенсиите“, каза още той.

Друг голям проблем според Александър Симов, е че “Има такъв народ“ отказват да влязат в диалог. „Тяхно право е да не искат да комуникират с нас, но не виждам да го правят нито с “Демократична България“, нито с “Изправи се! Мутри, вън“ и тази хипотезата, че има партии на протеста, се оказа лъжлива“, каза още той.

Според него Слави Трифонов и компания при обявяването на следващия премиер дължат на хората да кажат какви наистина са приоритетите, както и какво мислят по големите теми като съдебната реформа и здравеопазването.

„В 45-ия парламент отсъстваше диалог и затова той се разпадна толкова бързо. Нито една партия не говореше с останалите въпреки нашия опит да влезем в някъкъв режим на диалог. Ако продължим така, то новите предсрочни избори са неизбежни“, смята Симов, който не предполага много дълъг живот и на 46-ия парламент.

Според него Корнелия Нинова не трябва да подава оставка, защото е започнала редица реформи, които трябва да бъдат довършени.