Александър Симов към ДБ: Родителите на половината от вас ще празнуват днес, част са от бившата номенклатура

0
204
9 септември 1944 г. Снимка: фейсбук

Историческата дата 9 септември скара депутатите

„За да има помирение, трябва да има покаяние“, посочи в декларация от името на „Демократична България“ депутатът Атанас Атанасов в парламента. Той припомни, че на тази дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска, съобщава Трибюн.

В отговор Александър Симов от БСП посочи, че родителите на половината членове на ПГ на ДБ ще празнуват тази вечер, защото са част от бившата номенклатура. Реакцията на хората на Христо Иванов бе да напуснат залата и да се върнат обратно, когато Симов слезе от трибуната.

„Напускайте залата, доказвате само колко съм прав“, подчерта Симов. По думите му от ДБ са готови да кажат всичко, но когато дойде моментът да чуят чуждото мнение, напускат залата. „Ето това постоянно разделение в България ражда нашата невъзможност да родим съвместен проект за бъдещето“.

Впоследствие Тошко Йорданов от ИТН припомни, че е учил с деца от бившата червена номенклатура, ходил им е на гости и те са имали охрана и прислуга, след което посочи соцлидерката Корнелия Нинова като негова съученичка и заклейми управлението на БКП.

От името на ИБГНИ Арман Бабикян изтъкна, че вече 30 години никой не е потърсил прошка и затова разделението у нас продължава. Георги Свиленски от левицата обаче го попита упълномощен ли е да прави изказване от името на парламентарната си група, защото в нея членуват и Мая Манолова и Татяна Дончева, които са участвали в честванията на 9 септември и са поднасяли цветя на паметниците на антифашистите.

Петър Николов от ГЕРБ призова от трибуната БСП и производните им да се смирят пред паметта на жертвите и в името на България.

След споровете си депутатите пристъпиха не към актуализацията на бюджета на ДОО, а към попълване на състава на постоянните делегации към Народното събрание.