„Алфа Рисърч“: Рязка промяна в мнението на българите за Путин

0
317
Изследването на "Алфа Рисърч".

48% е неодобрението към руския диктатор , а одобрението 32%

63% от българите одобряват реакцията на ЕС спрямо войната в Украйна. Това показват резултатите от проучване на „Алфа Рисърч“ по поръчка на БНТ.

Два пъти по-нисък е делът на българите, които имат положително отношение към руския президент Владимир Путин, спрямо този от преди започването на военните действия в Украйна: 48% е неодобрението към Путин, а положителното отношение – 32%. 20 на сто от анкетираните не могат да преценят, като намалява процентът на колебаещите се.

Ескалираща агресия, загубените човешки животи и от двете страни, заплахата за използване на ядрено оръжие, са факторите, които преобръщат нагласите на хората, над три четвърти от които смятат нахлуването на Русия в Украйна за неоправдано. В тези разломни дни, доскоро абсолютно непознатият президент на Украйна Володимир Зеленски печели симпатиите на 40% от анкетираните, 29% са с негативно мнение за него. отбелязват от Алфа Рисърч.

Резултатите от изследването показват още, че 55% от анкетираните одобряват оставка на министъра на отбраната Стефан Янев, а 36% не одобряват смяната му. Без мнение са 9 на сто.

Доминиращото одобрение за оставката на военния министър се дължи основно на факта, че в критичната за света и България ситуация, когато Европа показва пълно единство, очакванията на мнозинството от гражданите са и в българското правителство да няма разнобой, а управляващите да действат единно и сплотено, коментират социолозите.

Цената на войната.47% от анкетираните заявяват готовност солидарно да споделят за известно време част от цената от наложените санкции. 36% обаче, основно хора с по-ограничени материални възможности, не са склонни, или не биха могли да платят по-високите цени. Разбираемо е безпокойството на бизнес и граждани от предстоящите икономически трудности, но пред всекидневната загуба на човешки живот и риск от ядрена катастрофа, разбирането и надеждата на мнозинството от българите е, че единственият спасителен път е солидарността и решителното противопоставяне на войната, която, ако не бъде спряна, може да има много по-чудовищни последствия от тези, които в момента търпим, коментират от Алфа Рисърч.