Американските адвокати на Пеевски с иск в САЩ за неоснователно санкциониране по закона „Магнитски“

0
92
Делян Пеевски Снимка: 24 часа

Политикът, който бе поставен в списъка “Магнитски”, повече от година не е бил уведомен на какво основание е попаднал в него

Американските адвокати на Делян Пеевски са подали на 6 август иск за неоснователно санкциониране на клиента им за корупция по закона „Магнитски“ и настояват да получат информация какви данни са събирани срещу него и как, съобщава “Дневник”.

Документът е от името на доскорошния депутат от ДПС и шест негови фирми, посочени миналата година в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на САЩ. С иска не се оспорват по същество деяния на санкционирания и фирмите му, а характера на административните действия на двете министерства.

Според „Дневник“, който разполага с иска, повече от година след санкциите Пеевски не е уведомен на какво основание са му наложени. Единствените документи са прессъобщенията на двете американски министерства, но фактите и твърденията в тях са оскъдни и „неадекватни“, се твърди в иска.

Щом не споделят нищо повече с Пеевски, значи нямат нищо реално срещу него, фирмите му и двете му деца (които също са санкционирани като близки), е заключението на защитниците му. Те аргументират своя иск и с решението на българската прокуратура, която в края на юли прекрати проверките срещу бившия депутат от ДПС.