Американското посолство: Забавянето на F-16 е заради пандемията и засяга всички държави

0
116
Посолството на САЩ в София се намира на ул. "Козяк" 16. Снимка: Труд

Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България, се казва в позицията

„Програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19. Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма“.

Това се казва в официална позиция на посолството на САЩ дни след като президентът Румен Радев заяви, че това забавяне може да коства въздушния суверенитет на страната ни, и обвини кабинета „Борисов“.

„Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се обучаваме заедно по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и да инвестираме в други проекти за модернизация, очертани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество, като българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили“, се казва още в позицията.