Андрей Гюров ще бъде предложен от ПП за шеф на БНБ

0
154
Българската народна банка

Днес изтича срокът за номинации на нов управител

Срокът за номинации на нов управител на БНБ изтича днес. Той беше удължен със седем дни, след като не беше получена нито една номинация досега.
За поста е предложен председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Сред спряганите имена за позицията е и Любомир Каримански от „Има такъв народ“, съобщава БНР.

Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година.

„Нашето предложение от „Продължаваме промяната“ е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си“, заяви пред БНР Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание.

„Небезизвестно е, че управляващото мнозинство не спази първия срок за номиниране на кандидат за БНБ. Това е обективен факт и това е факт, защото приемаме изключително сериозно тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има необходимата експертиза, професионален опит и етика, така че да може следващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия сектор. Смятам, че е важно България да получи възможно най-добрия гуверньор, който наистина да следи за банковия надзор и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е много отговорна, а и сме във време, в което има война в Украйна, все още тлееща пандемия, енергийна криза в Европа и в света“, каза Ангова.