Ангел Найденов: По-скоро властта е търсила помощ в Киев, отколкото да е предлагала

0
421
Ангел Найденов

Нереалистично е да се ремонтира украинска военна техника у нас, твърди бившият военен министър

„Формално има възможност за ремонт на военна техника в заводите на „Терем“, въпросът е за какво време, с какви части и логистика. За мен е нереалистично. Решението беше формално, за да се намали напрежението в управляващата коалиция. По-скоро властта е търсила помощ в Киев, отколкото да е предлагала. Един от прочитите е, че България няма да дарява оръжие, но ще продължи да продава индиректно. За мен трябва да се даде военна помощ на Украйна, но във вид на оръжие и боеприпаси“. Това заяви за „Твоят ден“ по NOVA NEWS бившият военен министър Ангел Найденов.

За него има пълзаща анексия и подмяна на украинската администрация с проруска гражданска такава. „Това са опити за формиране на бутафорна държава от типа на ДНР и ЛНР, на територията на Херсонска област. Конфликтът се удължава и задълбочава, вместо да се търси примирие“, отбеляза той.

По думите му съществува потенциална заплаха за дестабилизаиця на Молдова. „Русия иска да отреже достъпа на Украйна до Азовско и Черно море. Така да бъде осигурен сухопътен коридор между Приднестровието, Крим и Донбас. Създавайки напрежение по западната граница на Украйна се ангажират сили и средства, които иначе биха били използвани за Източна и Южна Украйна. Създава се и предпоставка за дестабилизация на прозападното молдовско правителство на Мая Санду, а и за намеса на руските войски с претекст за защита на рускоезичното население“, смята Найденов.

Според него войната в Украйна се намира във втората си фаза – овладяването на Донбас и обезопасяване на коридора до Крим. „Желанието е да бъдат нарушени снабдителните линии на украинските войници. Ако Путин изтегли войските си, войната ще спре. Жертвата е Украйна и тя има право на подкрепа – санкциите и оръжейната помощ не променят неучастието на неподкрепящите страни в конфликта“, коментира той.