Антиваксърите от Варна искали медиците да им покажат разрешителни за ваксините

0
50
Снимка: БНР

Прокуратурата ще провери случая

Антиваксъри атакуваха вербално медици в мобилен пункт за ваксинация във Варна и ги принудиха да го затворят. По-рано днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров поиска прокуратурата да разследва случая.

Малко след 11:00 часа по обяд в неделя няколко души отишли до ваксинациония пункт край Морската градина във Варна. Те поискали да видят разрешителните на препарата от медиците.

„Ние не сме нападнали пункта, ние отидохме там, а хора, които бяха с нас, искаха да се ваксинират. Те попитаха дали имат необходимите разрешителни за тези ваксини, помолихме да ни ги предоставят – не ни ги предоставиха“, разказа пред Bulgaria ON AIR Николай Николов.

„Никой една дума лоша не е казал срещу медицинските служители. Напротив, казахме, че това са деца, които не са виновни, че прилагат тези препарати, които никой не знае какво съдържат. В момента, в който ваксините разполагат с годните разрешителни, в който са преминали всички клинични изпитания, аз ще бъда първият, който ще се нареди и ще си сложи ваксина. Изобщо не трябва да се използва тази дума „антиваксъри“, „проваксъри“ и т.н“, категоричен е Николов.

Здравното министерство осъди действията на групата.

„Осъждам тяхното поведение, защото те са възпрепятствали хората, които желаят да се имунизират, да го направят“, каза директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

„Ние категорично осъждаме лекари да бъдат нападани, докато изпълняват трудовите си правоотношения. Независимо от това кой какви мисли и какви намерения има. Всеки има право да избира да бъде или да не бъде ваксиниран“, уточни зам.-министър Тома Томов.