Антон Кутев: Кабинетът „Петков“ още през април знаеше, че има война в Украйна и че газовите доставки са застрашени

0
159
Антон Кутев

Газовата връзка с Гърция трябваше да заработи през август, казва говорителят на служебното правителство

Много тежко време, длъжни сме да подходим към разрешаването на кризите, където не могат да бъдат отлагани. Нито енергийната криза, нито кризата с цените могат да бъдат отлагани. Трябва да се вземат мерки веднага, каза по Би Ти Ви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

По всички данни, с които разполагаме, газ има до края на септември. Това е месец и половина напред. Няма нито едно голямо предприятие, което може да си направи сметките при това положение. Дали ще има газ до края на годината е изключително важно. Ние сме в криза, добави той.

Кутев заяви още, че до момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка.

„Това, че газовата връзка с Гърция ще заработи в началото на октомври е прекрасно, но тя трябваше да заработи през август. Предишното правителство още през април знаеше, че има война в Украйна и че газовите доставки са застрашени. Направихме всички усилия да обявим търг за доставките до края на годината на втечнен газ“, каза още говорителят на правителството. Кутев каза, че са изпратили искане за удължаване на срока за офертата за американските танкери за втечнен газ“, каза говорителят на правителството.

“Няма реваншизъм в това, което правим. Правителството трябва да може да си свърши работата. Никой не е женен за поста си и няма да остане на него докрай. Не мисля, че България в момента има нужда от нови формации“, допълни Кутев.