Теменужка Петкова: Кабинетът „Петков” подходи безотговорно към интерконектора с Гърция

0
48
БСП
Теменужка Петкова

Той трябваше да е готов на 30 декември 2021-а, припомни тя

„Интерконекторът с Гърция трябваше да е готов на 30 декември 2021 и към август 2022 той не е готов. Кабинетът на Петков подходи безотговорно към този проект. Те отдадоха всичко на ПР акции, отиде Кирил Петков завъртя един кран, снима се и това е”, заяви Теменужка Петкова, бивш енергиен министър от ГЕРБ, по „Нова нюз”.

„Диверсификацията беше приоритет на кабинетите на Борисов. Фактите го доказват. Интерконекторът с Румъния работи, получваме газ от Турция към България, връзката на Сидерокастро я увеличихме”, подчерта тя.

„Това ръководство на „Булгаргаз” трябваше наистина да бъде сменено. С кого ще бъде сменено е въпрос на управленско решение. Така е преценено, така е подходено. Аз наистина пожелавам успех на г-жа Деница Златева, защото моментът е много тежък и много отговорен”, заяви Петкова.

В предаването „Твоят ден” тя посочи, че за договора с „Газпром експорт”, който изтича на 31 декември 2022 година, трябва да проучим опита на държави като Германия, Австрия, Унгария, Гърция и да видим как те са подходили с превалутирането.

„България не е спирала да получава руски природен газ”, допълни Петкова и подчерта, че той обаче идва с 30% по-висока цена. По думите ѝ това струва на държавата над 100 милиона на месец.

„Въпросът е защо „Булгаргаз” абдикира от своите задължения и превъзложи своите функции на посредници. Тук е големият въпрос. Защото посредникът, с който „Булгаргаз” работеше най-активно, всъщност е бившият работодател на изпълнителния директор на „Булгаргаз”. Това също е една голяма тема, която заслужава интерес от компетентните институции”, посочи Петкова. По думите ѝ ГЕРБ са депозирали сигнали по тези въпроси.

„И аз не знам тези протести пред президентството срещу какво са – срещу това да се елиминират посредниците при доставката на природен газ от Русия, или срещу какво протестират спонтанно тези хора”, допълни бившият депутат от ГЕРБ.