Антон Кутев: Трябва да се направи всичко възможно да има правителство с първия мандат

0
56
Антон Кутев

Това е работа, която е изцяло постижима за политическите партии, заяви говорителят на служебния кабинет

Трябва да се направи всичко възможно да се състави кабинет с първия мандат. Такова мнение изрази в „Здравей, България” говорителят на служебното правителство Антон Кутев. По думите му вероятността за реализиране на кабинет с третия мандат е много по-малка, отколкото с първия и втория.

„Намираме се в странна ситуация. Става въпрос за отговорност, за преговори и за бъдещето на държавата за намиране на изходи и консенсуси. Това е работа, която е изцяло постижима за политическите партии”, добави той. И уточни, че служебното правителство е свършило своята работа и вече трябва редовен кабинет.

Относно бюджета Кутев обясни, че той е инструмент на парламента, а не на правителството. „Вероятността служебният кабинет да подготви някакъв бюджет и той да излезе съвършено различен от това, което е подготвил, е 100%. Тук отговорността е на парламента”, е неговото мнение.

„Много е ясен проблемът с бюджета. 6% дефицит означава първо проблеми с влизане в еврозоната, според правилата, и второ – огромни кредити от порядъка на 8 млрд. годишно. Колко години подред държавата може да взима 8-10 млрд. кредити”, попита той.