Янев готов за премиер и на следващото служебно правителство

0
40
Кадър: Нова тв

Той ще гласува за Петков и Василев, ако направят собствена партия

„Многократно съм казвал, че управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. Тя е в ръцете на здравния министър, епидемиологичния съвет и доц. Кунчев. Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на база на наличната информация”. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев пред НОВА.

„В здравния съвет влизат различни хора, които трябва да намерят баланс. Вероятно ще има и недоволни, това е неминуемо. Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на здравеопазването. Той е най-близко до тематиката на проблема и притежава най-голямата експертиза по темата. Това са неговите правомощия и по закон”, допълни Янев.

Решението как ще се продължи с управлението на ковид кризата ще бъде взето в близките дни.

Попитан дали може да бъде отново служебен премиер, Янев отговори положително и допълни, че ако е необходимо има тази готовност.

„От депутатите и техните решения зависи дали изборите ще са две в едно. Готови сме и за единия, и за другия вариант за избори, но най-вероятно ще има затруднения за ЦИК и ще се наложи закупуването на още машини за гласуване. Всички съображения са на масата, сега вече зависи от депутатите”, посочи служебният министър-председателят.

На въпрос за политическата ситуация в страната Янев отговори, че е очевидно, че сме в политическа криза. По думите му тя е на политическото лидерство и представителство. Според него има липса на връзка между партиите и обществото и допълни, че тази ниша може да бъде запълнена от евентуални нови политически проекти.

Служебният премиер допълни, че ако Асен Василев и Кирил Петков направят такъв проект, би гласувал за тях, но трябвало да се изчака да се види дали самите те ще участват в такъв проект.

„Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели”, каза Янев.

Що се отнася до хората от списъка „Магнитски“, той заяви, че нямаме проблем с ЕС.

Попитан, дали децата му са спечелили държавни конкурси по надлежния ред. Той отговори, че те са достатъчно големи. „Ако някой има проблем, да търси там, където съществува. Те са достатъчно големи – аз имам своя кариера, а те тяхна собствена“, отговори Янев.