Асен Василев оплескал финансите – закриват съвет, преди да е заработил

0
620
Асен Василев Снимка: Трибюн

С него бившият вицепремиер щеше да вади бюджета от “Ексел”, но реално изменил радикално структурата на МФ, свързана с арбитражите и изборите

Институтът за стратегически анализи и прогнози, който Асен Василев създаде към Министерството на финансите в края на юли, да бъде закрит още преди да е заработил. Такова предложение прави служебната министърка на финансите Росица Велкова, съобщава „24 часа“.

Институтът бе създаден от Василев, за да прави бюджетни анализи и прогнози на по-високо ниво, защото по неговите собствени думи в момента чиновниците работели само с “Ексел” и реално не ползвали цялата информация, с която разполагат.

С постановлението от 26 юли – 7 дни преди да бъде назначен служебният кабинет, Василев обаче е променил и голяма част от устройствения правилник на Министерството на финансите. Със същото постановление процесуалното представителство на държавата по международни арбитражи е прехвърлено в правосъдието, централното координационно звено в МС, а контролът на финансовото министерство върху бюлетините и подготовката на изборите – почти ликвидиран, се обяснява в доклад на Велкова и вицепремиера Атанас Пеканов, с който те мотивират исканата отмяна на постановлението за създаване на института за анализи и прогнози.

Допълнително с постановлението за създаване на института за анализи Асен Василев е нарушил ограничение в прокарания от него Закон за актуализация на бюджета за тази година, посочват още в доклада си Велкова и Пеканов. Ограничението на актуализацията е, че устройствени правилници не могат да се изменят преди 31 август 2022 г. Всъщност обаче Василев не е нарушил този текст, защото постановлението от 26 юли влиза в сила от 1 септември т.г.

Велкова и Пеканов предлагат и увеличаване на агенцията за финансова инспекция и дирекции на МФ, които реално са били загубили щатни бройки заради създаването на института.