Асоциацията на прокурорите подкрепя исканията на съдиите по вписванията

0
31
Снимка: архив

Застрашено е правото на защита на българските граждани в процедури, касаещи тяхното имуществено състояние, се казва в позицията

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България подкрепя съдиите по вписванията в техните справедливи искания.

„Изцяло споделяме изложените съображения за нарушена ефикасност на законодателния процес, обусловена от предприетите внезапни структурни реформи, които засягат пряко статута на съдиите по вписванията. Считаме, че в противоречие с обществения интерес се намира липсата на прозрачност, яснота и публичност на условията, при които са започнали такива съществени по своето естество промени“, се казва в позицията на Асоциацията на прокурорите.

Чрез избрания начин на действие е нарушен и основополагащ демократичен принцип – принципът на плурализма, основан на взаимно уважение и диалог. Според нас това законодателно решение оказва негативно действие не само по отношение на правното положение на съдиите по вписванията, но поради липса на държавна превенция в тяхно лице, е застрашено от нарушаване и правото на защита на българските граждани в процедури, касаещи тяхното имуществено състояние.

Не приемаме и осъждаме категорично избрания законодателен подход за извършване на кардинални промени с преходни и заключителни разпоредби на бюджетен закон, който има специален предмет на регулация, фундаментално различен от охранителното производство по вписване.

В своята практика Конституционният съд е сочил вече, че поради особения предмет на регулация на бюджетния закон законите, които се променят с него, трябва да имат пряка връзка с приходната и/или разходната му част. Безкритичното приемане и прилагане на посочената законодателна техника предизвика в нас тревога, защото остава непроменена силно критикувана (включително и от международни институции) парламентарна практика от близкото минало, която считахме за вече отречена, отхвърлена и забравена. Опитът да бъде осуетена професионалната дискусия за мястото на съдиите по вписванията и лишаването им от мнение по толкова значима за тях промяна, създава усещане за преследване на нелегитимна цел с неясни интереси.

Тези промени не са били обект на задължителната по закон съгласувателна процедура с КПКОНПИ за оценка наличието на корупционен риск, което възпрепятства и извършването на последващ анализ на въздействието на закона.

Отново заявяваме нашата категорична подкрепа на българските съдии по вписванията в техните справедливи искания!

Призоваваме българският законодател да осигури пълноправното и пълноценното участие на професионалната общност на съдиите по вписванията в предстоящите обсъждания и работни срещи по предложения законопроект“,