Авиолинията на българо-македонската дружба спира

0
271
Николай Събев позира от първия полет до Скопие. Снимка: архив

Няма пътници, които да се возят със самолет до Скопие

Българската авиокомпания „Гъливер“ спря да продава билети за полета София-Скопие от 21 май, съобщи специализираният самолетен портал Ex Yu Aviation.

Според македонски медии полетите се осъществяват със 7-8 пътници, а е имало случаи, когато са борда е имало само двама-трима души, по-малко от екипажа.

Засега не е ясно дали полетите се отменят окончателно, тъй като няма обяснение от българската авиокомпания, която е спряла да продава билети и за Тирана. Скопие и Тирана бяха единствените чужди дестинации на „Гъливер“.

Авиокомпанията поддържаше маршрута София-Скопие с турбовитлов самолет ATR 72–600 , който е с капацитет 65 места. Полетите бяха в понеделник и в събота. Цените – от 128 до 300 лв. за двупосочно пътуване.

Авиолинията Скопие-София беше обявена от българския премиер Кирил Петков като първа мярка за изграждане на доверие между двете страни.

Това е четвъртият опит за създаване на редовна авиолиния между столиците на Северна Македония и България, а предишните три бяха неуспешни отново поради малък брой пътници.

Първите полети между Скопие и София започват през есента на 1992 г. с авиокомпания „Хемус Еър“ със самолет за 18 пътници.

След присъединяването на България към ЕС линията София-Скопие е възстановена през декември 2007 г. Този път Bulgaria Air летеше три пъти седмично с ATR-42, с капацитет от 40 пътници, на цена от 49 евро.

Предпоследният опит да се възкреси линията беше през 2010 г.