Българи в Испания към премиера: Пламен Георгиев е достоен човек, не го отзовавайте

0
98
корупция
Пламен Георгиев

Подобри работата на консулството, пишат те

14 асоциации на българите в консулския окръг на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев се обявиха срещу отзоваването му от Валенсия, което беше обявено от правителството през миналата седмица. В отворено писмо те подчертават, че са доволни от работата му и решението се взема, без да се потърси тяхното становище.

Премиерът Кирил Петков анонсира отзоваването на Георгиев и го даде като пример за политическо назначение. Консулът на свой ред обяви, че е жертва на реваншизма на управляващите и категорично отрече заминаването му за Испания да има общо със скандала около пристройките на жилището му.

В отвореното писмо на българските асоциации се отбелязва, че те също са приели със скептицизъм назначението, но в процеса на работа установили, „че това е един достоен човек“, който е подобрил работата на генералното консулство, организирал е презентации на български автори, изложби на ученици, изработване на календари и т.н., а освен това помагал при ситуации, свързани с коронавируса и изборите.

„Г-н (Пламен Георгиев) Димитров полага усилия да обединява българската общност, интересува се от потребностите на българските граждани и винаги оказва помощ на всеки, който се нуждае“, пишат още авторите на отвореното писмо.

Те отбелязват, че ако решението е окончателно, то биха желали поне „да удължите максимално крайния срок, в който г-н Димитров да бъде отзован, за да имаме достатъчно време да се сбогуваме с него“.