България е на 20-о място по заболеваемост в ЕС за последните 2 седмици и втора по смъртност

0
41
Костадин Ангелов Снимка: МС

Няма област в червено

Има трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта и смъртността на 14-дневна база. Продължаваме обаче да сме на второ място по смъртност сред страните от Европейския съюз, заяви на редовния си брифинг министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

В ЕС сме на 20-о място по заболеваемост от COVID-19.

Министърът отчете и намаляването на пациенти в болниците, както и в интензивните отделения.

„България беше извадена от високорисковите зони и вече сме само рискова зона за коронавирус. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. Второто важно е, че вчера имаше над 32 000 ваксинирани за един ден. Аз казах, че целта, която можем да постигнем през месец май, е 50 000 ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита“, каза Ангелов.

Само в четири области има повече пациенти в структурите за неинтензивно лечение. Това са Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен.

По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в червено. Най-голям е процентът на областите между 150 и 300 заболели на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.