България изостана от Румъния за Шенген

0
51

Никоя държава не възразява срещу присъединяването на Хърватия. Холандия е срещу България, но не са казали „не“ на Румъния. Франция е силно „за“ Румъния

Посланиците на държавите, членки на ЕС, се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят разширяването на Шенген. Според дипломатически източници нито един от тях не е възразил срещу присъединяването на Хърватия към зоната за свободно пътуване без паспорт, съобщава агенция ХИНА, цитирана от БТА.

Комитетът на постоянните представители (КОРЕПЕР), който се състои от посланиците на държавите членки, се срещна в рамките на подготовката за заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи следващата седмица относно разширяването на шенгенското пространство с включването на Хърватия, България и Румъния.

Според дипломатически източници, цитирани от агенция ХИНА, нидерландският посланик е бил против присъединяването на България. Германия е подкрепила и трите страни, докато Австрия е била против България и Румъния.

Дипломатически източник е заявил пред ХИНА, че Франция е подкрепила силно Румъния.

Хърватската агенция ХИНА посочва, че България и Румъния трудно могат да бъдат разделени, тъй като границата между двете страни никога не е била замисляна като външна граница на Шенгенското пространство. За да бъдат разделени двете държави, ще трябва да се осигури защита на границите и да се подготвят гранични пунктове в съответствие с шенгенските правила, което ще отнеме няколко години, отбелязва ХИНА.

Според същия източник на държавите членки, които се противопоставят на присъединяването на България и Румъния, може да бъде оказан натиск, за да бъдат приети и трите държави, но е по-вероятно само Хърватия да получи зелена светлина, пише ХИНА.

В дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи са включени две проекторешения – едното за Хърватия, а другото – за България и Румъния. За да бъде прието решение, е необходимо съгласието на всички 22 държави – членки на Шенгенското пространство, напомня агенцията.

Съгласно вътрешните си правила някои от държавите членки се нуждаят от одобрение на съответните комисии в националните парламенти за позициите си в Съвета на ЕС. Правителствата на Швеция, Дания, Нидерландия и Словения са изпратили до своите парламенти предложения в подкрепа на присъединяването на Хърватия и очакват зелена светлина, информира ХИНА. Всички останали членове на ЕС и на Шенгенското пространство вече са потвърдили подкрепата си за Хърватия. КОРЕПЕР ще обсъди отново разширяването на Шенген на 7 декември, ден преди срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС, които ще вземат окончателно решение, уточнява агенцията.