България ли е най-големият виновник за войната в Украйна?

0
201
Снимка: Газпром

Страната ни спря два опита за „газов байпас“ на Украйна на своя територия

Стоян Иванов, фейсбук

апартамент
Стоян Иванов

България ли е най-големият виновник за войната в Украйна. И дали въобще е виновник?

Ето фактите, който се интересува, да чете и мисли:

Неслучайно в американските съдилища карат свидетелите да се закълнат, че ще говорят „истината, само истината и цялата истина“. Тъй като най-успешно се манипулира, ако говориш истината, но подбираш само тези факти от нея, които пасват на целите ти за манипулация.

Питате кое не е вярно в статията? (Става дума за тази статия: https://www.svobodnaevropa.bg/a/31734346.html… )

Всичко е вярно. Включително критиката към ГЕРБ за начина, по който бе построена тръбата през нашата територия, за договора как ще се използва, както и за забавянето на газовата връзка с Гърция. Има ли проблем тогава с твърдяното в статията. Има – не е „цялата истина“. (Линкове ще дам накрая.)

Какво е пропуснато нарочно и умишлено?

1. България на два пъти спираше опити за „газов байпас“ на Украйна през своята територия. Първо спря проекта „Син поток“ (правителството на ОДС с премиер Костов). В резултат „Газпром“ и Русия финансираха мощна кампания срещу това правителство, а „Син поток“ се трансформира, капацитетът бе намален и тръбата кривна, за да излезе в Турция. Така бе направен байпас не само на Украйна, но и на България – ние загубихме транзитни такси за количествата, които преди това минаваха през България, за да стигнат Турция. Тръбопроводът е изграден от „Блу Стрийм Пайплайн Б.В.“ (Blue Stream Pipeline B.V.) – съвместно предприятие на компаниите „Газпром“ (Русия) и „Ени“ (Италия) със седалище в Нидерландия. Интересно… три натовски страни правят байпас на Украйна… и на кандидат-члена за НАТО България. Официалното тържествено откриване на газовата измервателна станция Дурусу (Durusu) се състои на 17 ноември 2005 г. На церемонията присъстват руският президент Владимир Путин, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и италианският премиер Силвио Берлускони. Без коментар!

2. България спря втори проект за байпас на Украйна през своята територия – „Южен поток“. Под силен американски натиск в края на мандата си правителството на Орешарски замрази проекта. Следващото правителство на ГЕРБ – РБ го спря.

В резултат Русия финансира мощна кампания срещу това правителство, а проектът бе преработен, превърна се в „Турски поток“ и тръбата излезе пак на турска територия. През България вече не минаваше природен газ за Турция, т.е. това бе байпас не само на Украйна, но и на България.

Малко цитати:

„До 2016 года Турция закупала у России около 27—29 млрд м³ природного газа в год[25]. Примерно половина транспортировалась через Голубой поток, другая часть — по Трансбалканскому газопроводу через Украину, Румынию и Болгарию.“ Сами сметнете какви с загубите на България от транзитни такси за пренос на около 14 милирда куб. м. природен газ през нашата газопреносна система, като имате предвид, че страната ни потребява годишно само 3 млрд. куб. м.

Ето още: „Отказ от строительства «Южного потока» обусловлен тем, что разрешения на строительство не предоставила Болгария, пояснил Путин.“

И още: „7 апреля 2015 г. в Будапеште главы МИД Греции, Сербии, Македонии, Венгрии и Турции подписали декларацию об энергетическом сотрудничестве в создании «экономически оправданного пути диверсификации маршрутов и источников» для транспортировки природного газа из Турции в страны Европы, представители пяти стран договорились о регулярных встречах и создании экспертной группы по развитию газотранспортной инфраструктуры.“

Да го преведа: Подготвя се удължаването на „Турски поток“ от Турция през Гърция към РМакедония и Сърбия към Унгария и Австрия. Външните министри на съответните страни подписват съвместна декларация за целта. Тоест България ще бъде заобиколена – с приятелската помощ на две страни от ЕС и три от НАТО! Едва тогава България „кляка“ и…

Ето оттук трябва да започне изложението и критиката за „Балкански поток“. ОТТУК!

Но… задължително трябва да се отбележи още един факт, който е споменат в статията, но „свенливо“ не е доразработен:

3. В това време Германия, с активното участие на други страни и компании от ЕС и НАТО, ударно построява „байпас“ не само на Украйна, но и на ред други източноевропейски страни, които също вече са членове на НАТО и ЕС. Северен поток! В статията свенливо се пропуска, че в проекта участват Русия, Германия, Нидерландия и Франция. „Северен поток“ може да пренася 55 млрд. m³ газ годишно по двете си успоредни тръби.

Но не само това! Започва да се строи „Северен поток – 2“. В проекта участват Русия, Германия, Дания, Финландия и Швеция. По пропускателна способност е аналогичен на Северен поток и е проектиран да пренася 55 млрд. m³ газ годишно по двете си успоредни тръби.

Капацитетът на тръбите е многократно по-голям от „нашия“ „Балкански поток“ -110 млрд. m³ газ годишно за „северните потоци“ срещу 13 млрд. m³ годишно през България към Сърбия и т.н.

Хайде сега пак ми обяснете, че България е едва ли не най-виновната за войната в Украйна!

https://bg.wikipedia.org/…/%D0%A1%D0%B8%D0%BD_%D0%BF%D0%BE…

https://ru.wikipedia.org/…/%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%86…

https://ru.wikipedia.org/…/%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0…