България може да загуби над 2 млрд. лева заради недовършени пътища

0
275
Снимка: фейсбук

Председателят на Регионалната комисия на Европейския парламент Юнос Омаржи изумен след обиколка в страната. Строежите са доникъде

Председателят на регионалната комисия на Европейския парламент Юнус Омаржи призова страната ни да приключи във възможно най-кратки срокове започнатите инфраструктурни проекти, преди да загуби средствата, отпуснати за тях. Това съобщава БНР.

Под най-голям риск са автомагистрала „Струма“, обходният път на Габрово и тунела под „Шипка“. Ако обектите не бъдат завършени до 2024 година, България може да загуби повече от 2 млрд. лева, коментира българският евродепутат Андрей Новаков.

За два дни председателят на Регионалната комисия на Европейския парламент Юнос Омаржи обиколи най-проблемните обекти у нас, за да провери как се изразходват средствата, отпуснати още за програмния период 2014-та 2020-та година:

„Аз бях там, на място, и видях пътища, финансирани от Европейския съюз, които не са завършени и които не водят до никъде. Това създава лош имидж за кохезионната политика на Европейския съюз. Имаме усещането, че всичко е замряло, че нищо не се случва. Там, където са спрени строежите, трябва да продължат“ – коментира Юнос Омаржи и посочи автомагистрала „Струма“ като приоритет не само за България, но и за Европейската комисия.

„Единственият шанс за магистралата е да бъде завършен започнатия проект“, посочи Андрей Новаков:

„Нови действия по това да се реализира тунел в почва, която е радиоактивна там, означава на практика да забравим за това до 2030 година. В много държави разследват проекти и никъде не са ги спрели“, добави той.