България на последно място по БВП, потреблението – с 37% по-ниско от средното за ЕС

0
87
Снимка: Pixabay

Тя е сред страните с най-ниска продължителност на живота

Потреблението у нас е било с 37% по-ниско от средното за ЕС през 2021 г., съобщи Евростат. Страната ни е на последно място и по БВП на човек от населението, както и и в групата на последните 10 държави по продължителност на живота, обща смъртност, технологии, иновации и регионална конкурентоспособност.

На фона на тези тъжни констатации в политическия елит се замерят с приказки за милиарди. Една партия от управляваща коалиция искала за свой ресор още 3-4 млрд. лв. Друга отвръща, че за усвояването на 22 млрд. лв. от ЕС трябват промени в закони, ама няма да се случи, щото другата изоставила коалицията, пише „24 часа“. А от опозиция и управляващи вкупом се разнасят още милиарди с обвинения кой колко и за какво „усвоил“ от тях.

Политиците трябва да разберат, че най-важната тема за обедняващите хора е как да им се помогне срещу полуделите цени. Това е най-важната линия – работещите решения и мерки за компенсиране на намалелите доходи, а не червени линии кой срещу кого, защо и как. Замерянето с обвинения и клишета с нищо няма да помогне, напротив – политическата нестабилност ще донесе още обедняване. И ще се окаже по абсурден начин, че хейтът между едните и другите по телевизора е по-важен от това да е пълен хладилникът.