България, Румъния и Турция подписаха план за разчистване на мини в Черно море

0
14
Морска мина Снимка: архив

Създава се Противоминна военноморска група

България, Турция и Румъния подписаха днес в Истанбул споразумение за съвместен план за разчистване на плаващи мини в Черно море, попаднали там в резултат на войната в Украйна, предаде турската телевизия НТВ.

Меморандумът за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) бе подписан от заместник-министъра на отбраната на България Атанас Запрянов и министрите на отбраната на Турция и Румъния Яшар Гюлер и Анджел Тълвар.

Представители на Турция, Румъния и България се срещнаха през април 2022 г. със свои колеги от Грузия, Полша и Украйна, за да обсъдят почистването на мините след руската инвазия в Украйна. Министрите на отбраната на трите черноморски членки на НАТО обсъдиха плана и на среща на Алианса в Брюксел през октомври м.г., както и в Анкара през ноември.

Първоначално в MCM Black Sea се предвижда участието на противоминни кораби само на трите черноморски съюзни държави. Преимуществено ще се провеждат действия в териториалните води и изключителните икономически зони на участващите страни за отстраняване на минната заплаха, съобщава българското Министерство на отбраната.

Украинските военни съобщиха в края на декември м.г., че гръцки товарен кораб, плаващ в Черно море на път за украинско пристанище на река Дунав, е ударил руска мина.