България се сбогува с акад. Антон Дончев

0
65
Снимка: 24 часа

Много обществени личности се поклониха пред ковчега на писателя

Близки, приятели, колеги и много обществени личности се сбогуват с големия български писател акад. Антон Дончев. Поклонението се провежда в сградата на Българската академия на науките (БАН), съобщи БГНЕС.

Авторът на романа „Време разделно“ почина на 92-годишна възраст на 20 октомври.

Кинорежисьорът Людмил Стайков заяви пред БГНЕС, че акад. Дончев е явление в българските изкуство и литература. „Неговата творба „Време разделно“ се нарежда между най-значимите в златния фонд на българската литература. С „Време разделно“ той достигна до сърцата на всички българи, по този начин обезсмърти завинаги своето име“, каза Стайков. Той изрази дълбок поклон пред паметта на писателя.

Телевизионният продуцент Евтим Милошев сподели пред БГНЕС, че е имал щастието и привилегията да има много близки творчески отношения с акад. Антон Дончев в късната есен на неговия живот.

„Мога да ви кажа едно нещо – този човек имаше огромен мащаб. Да оставим настрана изключителния му талант, да оставим настрана изключителната му личност като въздействие и като присъствие, този човек имаше огромен мащаб“, заяви Милошев и изрази тъгата си в днешния ден, в който ни напуска национално богатство като акад. Дончев.

Милошев подчерта, че писателят е заслужавал международно признание по категоричен начин, но животът му така се е стекъл, че това не се е получило. Продуцентът изрази надежда поколенията да оценят мащаба на акад. Дончев.

Депутатът Тома Биков каза, че е имал възможност да се запознае с Антон Дончев в края на неговия живот и по време на няколкото техни срещи е усетил, че той е един добър човек. „Акад. Антон Дончев е един факт на съвременната българска идентичност, независимо от това дали е оспорван или признаван, Антон Дончев е безспорен факт на българския ХХ век и аз се радвам, че той успя да получи признание и да се превърне в авторитет, докато беше жив. Мисля, че от тази гледна точка загубата за българското общество е много голяма, защото нямаме чак толкова много авторитети“, заяви Биков.

„Запомнил съм го като всички българи – като един изключителен, велик творец, един ярък, много ангажиран общественик“, каза Георги Първанов, /президент 2002-2012 г./. Той сподели, че може да разкаже много спомени с Антон Дончев.

„Когато се събрахме Инициативния комитет за възстановяване на банското крило на Зографския манастир, тогава той беше водеща фигура в това отношение и си спомням как не с гняв, а по-скоро с тъга акад. Дончев каза как са могли онези стари българи от Банско да качат на волската си кола един голям камък и да го карат толкова време до Зографския манастир, а днес при толкова много хотели, при толкова много бизнес структури не се намери някой, който да задели малка сума за това, т.е. дразнеше го това. Наистина се гневеше и тъжеше за това, че родолюбивото у нас като че ли затихва“, заяви Първанов и допълни, че акад. Дончев е бил истински български родолюбец и будител.

На въпрос с какво ще запомни акад. Антон Дончев и какъв човек е бил, Сергей Станишев отговори, че ще го запомни като голям български интелектуалец и писател. „На всички мисля, че ще ни липсва неговата вяра в доброто, в хубавото в човешката душа. Неговите исторически епопеи, не само „Време разделно“, но и за цар Самуил и за Хан Аспарух, са опора на духовността и на корените на българите, на българската нация. Дай Боже, всеки да има такова наследство, каквото оставя Антон Дончев“, каза Станишев.