България ще настоява договорът с Pfizer за доставка на ваксини за ковид да бъде прекратен

0
17
Снимка: 24 часа

Страната няма нужда от повече ваксини, посочи Асен Меджидиев

България е за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини. Това стана ясно от думите на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на пресконференция в Министерския съвет.

„На заседанието на Европейската комисия по здравеопазване България ще настоява за прекратяване на договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини. Другият вариант за страната ни е да се спазват желанията на държавите членки за количества, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава, колко им е необходимо с конкретен срок на годност, като плащането се извършва след такава доставка, а не както беше досега – уточняване по брой население на държавата“, обяви здравният министър след заседанието на Министерския съвет днес.

Той подчерта, че България е категорична в тази позиция, като уточни, че тя е подкрепена и от полския министър на здравеопазването. „Новината ни от последните един-два дни е, че и други държави членки на базата на първата реакция на България подкрепиха позицията и се оформят около 6 – 7 държави, които ще заемат една и съща позиция на заседанието в Брюксел“, каза още здравният министър.

По думите му България няма нужда от повече ваксини.

„Нашето становище е, че принудата държавите да купуват такива големи количества, които да бъдат унищожавани след това, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за ЕС“, категоричен бе здравният министър.