Българската икономика ще забави растежа си до 1.8% тази година

0
13
Министерството на финансите

Според анализа на МФ средногодишната инфлация тази година ще бъде 8.7%

Българската икономика ще забави растежа си до 1,8 на сто тази година, сочи пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите.

Заради руската война срещу Украйна е разработен и алтернативен сценарий, според който ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) по текущи цени може да се отклони в посока надолу.

След като тази година икономиката ще отбележи растеж под 2 на сто, до 2026-а брутният вътрешен продукт ще нараства с три и повече процента, прогнозират от Министерството на финансите в базовия си сценарий.

Според него средногодишната инфлация тази година ще бъде 8,7%, но след това ще се забави съответно до 3.8, 2.8, 2.2 на сто през годините. В края на настоящата година инфлацията ще се понижи до 5.6%.

„В най-голяма степен забавянето ще се дължи на значително намаление на приносите на групите храни и енергийни стоки, като последните се очаква да имат дори лек спад в цените в края на годината“, прогнозират още от министерството.

Безработицата ще спада, а заетостта ще расте заедно с икономиката, според публикуваната прогноза.

В алтернативния влошен сценарий отклоненията са незначителни.

Очаква се през април министерството да представи проектобюджет за настоящата година, тъй като в момента страната работи в условия на т. нар. удължителен закон, предаде БНР.

Пролетната макроикономическа прогноза може да се счита за основата, върху която експертите от финансовото министерство ще разработват най-важния финансов закон.