Българските пожарникари на родна земя: Турците ни посрещнаха и изпратиха като герои

0
58
Снимка: МВР

На връщане по магистралата ни настигаха шофьори, които свиреха с клаксони и ръкопляскаха, разказа ръководителят на екипа

Екипът за търсене и спасяване на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) се завърна в България. Мисията им в Турция след разрушителните земетресения продължи 11 дни.

Директорът на ГДПБЗН Александър Джартов заяви, че организацията е била перфектна. В модула за спасяване са участвали почти 80 души от различни служби в страната, сред които София, Пловдив, Велико Търново, Монтана, Перник и Кюстендил.

Ръководителят на екипа пожарникари Калоян Дончев каза на брифинг пред медиите на ГКПП Капитан Андреево, че трудно можем да си представим мащабите на бедствието.

„Турците изпратиха българските пожарникари с аплодисменти и клаксони“, обясни с емоция той.

„Турците ни посрещнаха и изпратиха като герои. На връщане по магистралата ни настигаха шофьори, които свиреха с клаксони и ръкопляскаха”, каза още Дончев и допълни: „Цялата организация беше перфектна. Благодаря на екипа за бързото реагиране в различни ситуации. Нямаше инциденти. Показаха, че могат да работят с останалите европейски модули. Те са истински професионалисти.

„Много са нещата, които трудно ще забравим. Болката, тъгата в очите на хората, липсващите хора, огромните разрушения“, разказа още ръководителят на екипа пожарникари Калоян Дончев./DarikNews