Българските пожарникари спасили две села в Северна Македония

0
47
мвр
Николай Николов Снимка: архив

Общо 18 пожара действат в страната от тази сутрин

Пожарът на македонска територия е на 7 км от българската граница, фронтът му е 13 км, засега няма опасност от преминаването му на българска територия. Българските огнеборци са спасили две села, каза на брифинг в с. Габрово, община Благоевград, директорът на пожарната Николай Николов, пише БГНЕС.

Брифингът бе даден след обход по границата съвместно с областния управител Николай Шушков, директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов, директорът на РГС-Кюстендил Васил Митов и представител на Изпълнителна агенция по горите/ИАГ/.

„Два дни продължава гасенето по българо-македонската граница. Не се налага и евакуация на населението около границата“, каза областният управител Николай Шушков.

„Тук сме по поръка на премиера Янев да оценим обстановката и да направим организация за осигуряване на безопасността на хората. В момента границата на пожара е на 4 км от нашата граница. Активните огнища са на 7,5 км. Нашият изнесен пост от 25 пожарникари в Македония има задача да запази селата, които са в непосредствена близост до България, да пази източния фронт на пожара да не дойде в България“, каза гл. комисар Николов.

Според него има денонощно наблюдение на границата, което се осъществява от полицията, то е визуално и с термовизионни камери през нощта. 75 души са разположени равномерно по границата, които имат задача да подпомагат дейностите на булдозера, които разширява пътя, който да бъде естествена полоса за нашите действия.

„Вероятността в момента да влезе в България е минимална, под 10%, за което ме уверява ръководителят на екипа на българските пожарникари – гл. комисар Георги Пармаков“, добави Николов.

„Не можем да кажем дали има шанс пожарът да се прехвърли. Имаме готовност за гасене, включително и с авиационна техника, каза Николов.

„Всички пожари, действащи в страната от тази сутрин, са общо 18. Всички пожари са под контрол – локализирани са и се действа по доизгасяването им. Вятърът е най-големият ни враг“, обясни Николов и продължи:.

  • Пожарите в Старосел и Кръстевич са под контрол, оградени са – военни, пожарникари, горски, доброволци наблюдават.
  • Петрово – пожарът е под контрол по целия периметър се наблюдава.
  • Велинград – най-големият пожар към момента, развиващ се в горски фонд от 1000 дка. Димът е дразнещият фактор, който заради вятъра отива в града.
  • В Кърджали, Хасково, Перник, Врабча и 4-е кюстендилски пожари са под контрол.

Главен комисар Николов добави, че от армията са готови с 22 модула, 3 от тях на терен. Хеликоптерът също е в готовност.

Той прогнозира, че поне до 13 август ситуацията в страната ще бъде сериозна.