Българският „шпионин“, арестуван в Сърбия, се оказа организатор от нашия културен център в Босилеград

0
152
Любен Григоров, вляво, представя проект за българския културен център в Босилеград.

Сръбските власти твърдят, че Любен Григоров е предавал секретни данни на българските служби

Арестуваният вчера от сръбските служби български „шпионин“ се оказа…Любен Григоров, организатор в българския културен център в Босилеград.

В разпространеното до всички медии в Сърбия кратко съобщение на прокуратурата от град Враня се казва, че „срещу лицето е повдигнато обвинение за съмнения в извършване на шпионска дейност“. Според прокуратурата Л.Г. е предавал на членове на организация от България военни тайни, които могат да доведат до вредни последствия за сигурността, отбраната и военните интереси на Сърбия“.

ЛЮбен Григоров

Григоров е един от най-активните деятели на българския културен център в Босилеград. Той участва в реализирането на различни проекти на сръбското Министерство на културата по дигитализация на културното наследство на българите в Западните покрайнини и в издаването на вестника им „Братство“. Гостувал е многократно в България. Затова е трън в очите на сръбските служби. Най-вероятно е бил набеден за „шпионин“ като част от засилващата се антибългарска пропаганда в Белград и действия на сръбските служби по засилването й в Скопие. Това е част от руската хибридна война, в чиято Сърбия играе основна роля като преден пост на Москва в Европа.