„Барометър“: ГЕРБ са първи с 4.3% пред ИТН

0
529
Графика: Барометър

ДБ са след ДПС, патриотите влизат

Три седмици преди изборите политическите нагласи на избирателите остават фрагментирани и динамични. След началото на предизборната кампания, през периода 18-23 юни, „Барометър България“ проведе стандартизирано телефонно интервю сред 860 пълнолетни български граждани на територията на Република България.

Според данните ГЕРБ е първа политическа сила с 22,5%. Втори са „Има такъв народ‘‘ с 18,2%. БСП отново ще се нареди трета сила със 17,1 на сто. ДПС могат да разчитат на 11,6% от вота в България. Въпреки амбициите си „Демократична България“ няма да успее да изпревари ДПС, формацията може да разчита на 9,1% от вота, показват данните в проучването. Според анкетата за нагласите в страната ,,Българските патриоти‘‘ също ще бъдат фактор в бъдещия парламент с подкрепата на 6,4 на сто от избирателите. Последната формация, чието присъствие в парламента зависи изцяло от колебанията на избирателите, е „Изправи се! Мутри вън“, към момента е границата на бариерата с 4,3%, сочи изледването на „Барометър България“.

На фона на динамично променяща се обстановка нагласите за гласуване търпят леки промени, но прогнозите отново са за шест-седем партии в следващия парламент и несигурност в създаването на стабилно правителство. Няма драстична промяна в нагласите на избирателите дали изобщо да гласуват на изборите на 11 юли 2021 г. има леко покачване на броя твърдо решили да отидат до избирателните секции, но се запазва относителния дял на колебаещите се, които могат да окажат влияние върху резултатите от вота, показват данните от анкетата.