Бедствено положение в Берковица след поройните дъждове

0
43
Снимка: Фейсбук/ Meteo balkans

Заради опасност от преливане на язовир бяха евакуирани жители на монтанското село Клисурица

Остава в сила обявеното бедствено положение в общините Берковица и Георги Дамяново след поройните дъждове вчера. Към момента няма бедстващи хора, съобщи за БНР кметът на Берковица Димитранка Каменова. Бедствието нанесе щети на инфраструктурата в отделни райони, има наводнени къщи и дворове.

В Берковица са засегнати и две детски градини, училище и помещения на местното полицейско управление.

Разрушена е пътна настилка, получени са над 100 сигнала за наводнени обекти. Заради опасност от преливане на язовир беше извършена превантивна евакуация на жители на монтанското село Клисурица.

Директорът на Националната противопожарна служба главен комисар Александър Джартов коментира:

„Като цяло беше критична ситуацията на яз. „Клисурица“, където имаше опасност да прелее язовирната стена, но имаме екип с хидромоторна помпа и в момента вече няма опасност. Работим в Берковица, има доста екипи на място с помпи“.

Наводнени къщи и улици има и в ботевградското село Врачеш.

В засегнатите от бедствията райони продължава работата по отводняването на жилищни и обществени сгради.

Това е второто водно бедствие в рамките на 10 дни.

Очаква се днес да започне и описването на причинените щети. Премиерът Николай Денков разпореди военнослужещи и техника на българската армия също да се включат в преодоляването на последствията от наводнението в Берковица.

Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще съдействат за почистване на най-засегнатите райони на града. Премиерът е в постоянен контакт с министъра на отбраната Тодор Тагарев и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, се посочва в съобщението.