Бивш съдружник на Асен Василев: Той е измамник, но е много умен. Бях наивен и му повярвах. Не измами само мен, а и свои приятели

0
10202
Мортен Лунд Снимки: БТВ

Инвеститори обвиняват финансовия министър, че продал без тяхно знание софтуерен код на китайска компания, той отрича

Инвеститори от Дания, бивши съдружници на Асен Василев, твърдят, че той ги е измамил, като продал без тяхно знание софтуерен код на китайска компания. Общата им фирма е обявена във фалит от властите във Великобритания.

През 2007 година Асен Василев основава първата си фирма – „ЛЕСНО БЪЛГАРИЯ“ ЕООД. Идеята на фирмата е да продава онлайн самолетни билети на най-добри цени. Старт-ъп компанията набира финансиране от 6,1 млн. долара с помощта на инвестиционния фонд NEVEQ и фондът я придобива. Асен Василев е управител на фирмата до 2009 година.

Наследник на „Лесно“ след 2009 г. e компанията „Vayant“, разказа за bTV един от основателите на фонда – Павел Езекиев.

Павел Езекиев

„От 9 инвестиции най-успешната беше тази във „Vayant“, наследник на „Lessno.com“ и „EZ Search“. Продуктът на „Vayant“ e алгоритъм, който смята актуални цени, време, за да може с няколко клика клиентът да си избере конкретен полет и да резервира билет“, разказа Павел Езекиев.

Асен Василев няма отношение към „Vayant“, но същата година основава компанията „ЕВЪРБРЕД ЛИМИТЕД ВЕЛИКОБРИТАНИЯ“ със същия предмет на дейност. Сред инвеститорите е Мортен Лунд.

„Той е измамник, но е много, много умен. Изключително умен. Инвестирахме 15-20 милиона евро, за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен, и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство, след като аз намерих тези клиенти. Софтуерът беше собственост на компанията, а той просто го взе и го продаде сам“, заяви Мортен Лунд пред bTV.

Тезата на Асен Василев:

„Бяхме съдружници в „Евърбред“. Компанията беше затворена. Имахме неразбирателство с г-н Лунд и другите съдружници как трябва да се движи компанията напред. Вие мислите ли, че една от най-големите фирми в света ще купи код, който е без чиста интелектуална собственост. Основните различия бяха къде и какъв да бъде съставът на екипа“, каза Асен Василев.

Той беше категоричен, че не я е продал без знанието на другите инвеститори.

След спорове в съда бившите партньори постигат извънсъдебно споразумение, фирмата е обявена в несъстоятелност. Синдиците от Великобритания Робин Дейвис и Джон Дикинсън откриват, че фирмата има задължения към 54 кредитори. Само 14 обаче са заявили претенции за 8,7 млн. паунда, а активите в банкови сметки на Острова и в София са символични.

В доклада на синдиците пише още, че цената, която е платена за имената на домейн адресите, е само 500 паунда.

Историята продължава. Наследникът на „Lessno.com“ – „Vayant“ се съди и с бивши служители на „Lessno“, потвърдиха за bTV от инвестиционния фонд. Съди се и с фалиралата фирма на Василев „Евърбред“. В крайна сметка и тези спорове също са решени извън съда.